OdporúčameZaložiť web alebo e-shop

Čaje nepravé

 

Aké sú  čaje nepravé?

Týmto pojmom označujeme všetky nálevy, výluhy aj odvary, ktoré nepochádzajú z pravého čajovníka, teda z rastliny camelia sinensis. Čajom by sa mali nazývať iba čaje zelené, čierne, oolongy, biele a čaj pu erh.

Ide o nápoje čajového typu. Tieto čaje - nečaje pochádzajú jednak z exotických krajín, jednak z exotických rastlín. Sú to listy, kôra alebo iné časti rastlín alebo stromov, ktoré domorodé národy považovali za liečivé. Pripravovali si z nich nápoje, ktoré používali buď na liečiteľské účely alebo tajné náboženské rituály. Súčasná veda iba potvrdila ich "zázračné" účinky a snaží sa ich zakomponovať do modernej medicíny.

Zaraďujeme medzi ne rooibos, honeybush, catuabu, vilcacoru, ginko, lapacho, mate a všetky iné, čaju podobné nápoje.

 

ROOIBOS
výnimočný červený ker

 

Názov rooibos (tiež rooibosch alebo rooibush) v preklade znamená červený ker. Prvá písomná zmienka o tomto najobľúbenejšom nápoji domorodcov v južnej Afrike pochádza z roku 1772. Z tých čias sa zachoval aj prvý opis krovitej rastliny Aspalathus linearis, z ktorej sa rooibos pripravuje. Jemne sladkastej chuti sýto červenohnedého čaju podľahli civilizované národy až na prelome nášho storočia. Odvtedy sa 1 až 1,5 m vysokému kru s hnedohrdzavými ihličkami dostáva čo raz väčšej pozornosti.

Spočiatku sa celé kry vysekávali sekerami a drvili akýmisi drevenými kladivami. Po usušení na slnku sa drvina navŕšila do hromád, kde rooibos fermentoval. Princíp spracovania je v podstate až do dneška rovnaký, akurát ručnú prácu vystriedali stroje. Výsledný produkt obsahuje asi 10% vlhkosti.


Zloženie a liečivé účinky čaju rooibos

Africkí domorodci používajú rooibos na uvoľnenie detských kolík. Taktiež ho dávajú deťom, ktoré v noci zle spávajú a sú nepokojné. Rooibos neobsahuje kofeín, napriek tomu má povzbudivé účinky. V tejto súvislosti uvádzame nasledujúce porovnania. Čierny čaj obsahuje v 1,5 dcl 20 až 110 mg kofeínu, zelený 8 až 36 mg. Prekvapkávaná káva obsahuje v 1,5 dcl ešte viac kofeínu ako čaj – 60 až 180 mg, instantná káva 30 až 120 mg a káva z kávovaru 40 až 70 mg. Obsah kofeínu je závislí od druhu čaju a kávy. Nezanedbateľné množstvá kofeínu obsahuje aj cocacola ( 45 mg v 3 dcl ) a kakao ( 2 až 20 mg v 2 dcl ). Rooibos obsahuje v 2 dcl nápoja pripraveného z 3 g čaju 0,07 mg železa a medi, 7,12 mg draslíka, 6,16, mg sodíka, 1,57 mg horčíka, 0,22 mg fluóru a 0,04 mg mangánu a zinku. Kyslosť nápoja je 5,3 pH a obsah tanínu 6 %.

Rooibos ďalej pôsobí proti depresiám a stavom úzkosti, zlepšuje trávenie a je vhodný pre ľudí, ktorí celý život bojujú s nadváhou. Čaj - nečaj má močopudné účinky, vplýva na lepšie spaľovanie tukov v organizme a mierne ovplyvňuje centrum hladu v mozgu, vďaka vysokému obsahu fluóru chráni zuby pred zubným kazom. Má priaznivé účinky na pleť, obsahuje množstvo stopových prvkov a iných telu prospešných látok. Nápoj má protialergické účinky, zmierňuje kŕče. Čaj - nečaj blahodarne vplýva na pečeň, znižuje hladinu cukru v krvi, pomáha pri zápche, môže sa užívať ako podporný liek pri rôznych kožných ochoreniach, posilňuje činnosť imunitného systému. Flavonoidy obsiahnuté v rooibose pôsobia ako antioxidant - likvidujú v súčasnosti populárne voľné kyslíkové radikály, majú teda protirakovinové účinky a pôsobia proti srdcovo-cievnym chorobám a starnutiu organizmu.

Čaj - nečaj obsahuje najmä stopové prvky, veľké množstvo flavonoidov a pomerne málo tanínu. Flavonoidy sú chemické látky a vyskytujú sa iba v zelených rastlinách, kde hrajú určitú úlohu pri fotosyntéze. Bohatým zdrojom flavonoidov sú najmä povrchové vrstvy semien, ktoré však bývajú pri výrobe múky, lúpanej ryže a iných potravín odstránené. Živočíchy flavonoidy nevytvárajú, môžu však nezanedbateľné množstvá prijímať prostredníctvom rastlinnej stravy. V čreve ich baktérie kvasnými procesmi uvoľnia z potravy a tam sa spolu s ostatnými zložkami vstrebajú do organizmu. Okrem iných vlastností flavonoidy chránia výstelky ciev. V istom zmysle môžu pôsobiť podobne ako prirodzené pohlavné hormóny, teda pozitívne ovplyvňujú plodnosť a pod. Rooibos obsahuje mnoho druhov flavonoidov, najmä aspalatín, kvercetín, notofagín, vitexín, orientín, luteolín a ďalšie. Flavonoidy, okrem toho, pôsobia protizápalovo a protialergicky. Z týchto dôvodov sa pridávajú aj do pleťových vôd a krémov.

Rooibos má široké uplatnenie. Môžete ho piť horúci i ľadovo studený. Vďaka obsahu stopových prvkov, ktorých zloženie aj množstvo sú podobné ako pri mlieku, sa rooibos môže využiť ako náhrada za mlieko u dospievajúcich detí. Rovnako poslúži všetkým jedincom alergickým na mlieko. Vzhľadom na nulový obsah kofeínu môžeme čaj - nečaj popíjať bez väčších obmedzení počas celého dňa. Je známe, že tanín vo väčších množstvách môže brániť vstrebávaniu železa a zhoršovať metabolizmus bielkovín. Obsah tejto látky v rooibose je natoľko nízky, že skutočne nám nič nebráni v tom, aby sme si množstvo čaju denne dopriali podľa chuti. Aj pri tomto čaji si treba vybrať svoj vlastný spôsob dochucovania. Pridaním mlieka či smotany čaj zjemníme, ale rovnako dobre chutí aj čistý. Kto si zvykol viac na sladké, môže si rooibos prisladiť cukrom alebo medom, nie je to však nutné. Čaj-nečaj je sám osebe mierne sladkastý a s troškou citrónu nepotrebuje už žiadne iné dochucovanie.

Rooibos sa výborne hodí na doplnenie minerálnych látok po športe, či po ťažkej práci. Odporúčame denne vypiť 6 - 8 šálok. Takéto množstvo vám zabezpečí dostatok "materiálu" pre zabezpečenie zdravej pokožky, zubov, kostí a predovšetkým pre dobre fungujúci metabolizmus.

Príprava čaju rooibos:
Čajovú lyžičku vrchovato naplnenú rooibosom dáme do pripravenej šálky a zalejeme 2,5 dl horúcej vody. Pohár prikryjeme a necháme lúhovať 2,5 až 3 minúty. Precedíme cez sitko a podávame. Rooibos môžeme bez obáv zohrievať. Na rozdiel od čierneho čaju nestráca ani po takejto úprave svoju chuť a vôňu.


Z našej ponuky:

Rooibos massai – čistý neochutený Rooibos bez aróm

Jahodový coctail – Rooibos, kúsky jahody, biela čokoláda, aróma

Maroko - Rooibos, citrónová kôra, marocká mäta, jablko, aróma.

Orange spice – Rooibos, kúsky škorice, pomarančová kôra, aróma

Vitamínová bomba –Rooibos, bobule rakytníku, citrónová kôra, nechtík, aróma.

Rooibos zelený – nefermentovaný Rooibos


 


HONEYBUSH

Medový krík z Afriky

Prvá písomná zmienka o tejto rastline sa objavila v botanickej literatúre už v r. 1705. Honeybush pochádza z Juhoafrickej republiky, rastie v oblasti Južného a Východného mysu a niektoré jeho druhy tiež v častiach Cederbergského pohoria. Vyskytuje sa v 23 poddruhoch a potrebuje k svojmu životu špecifické podmienky.

Komerčný Honeybush sa získava z kríkovitej rastliny rodu Cyclopia, ktorá rastie divoko v horských oblastiach. Zbiera sa ručne. Môžeme ho označiť na stopercentný prírodný produkt, pretože všetky pokusy pestovať ho na plantážach skončili neúspešne. Honeybush vďačí za svoj názov omamnej medovej vôni svojich krásnych žltých kvetov. Ker dorastá až do výšky 1,5 metra a najlepšie mu vyhovuje vlhká klíma.

Celý proces spracovania kríka môžeme rozdeliť na 4 fázy: zber, rezanie, fermentácia a sušenie. Zber prebieha tradične v období, keď ker kvitne, čo je mimoriadne náročná práca. Rastliny sú vzhľadom k vysokohorskému terénu dostupné len pre peších zberačov. Tí sekajú ker tesne nad zemou, naložia ho do veľkých košov, ktoré si priniesli na chrbte a zaháknu ich na lano, ktoré je upevnené medzi vrcholom hory a údolím. Dômyselným kladkovým systémom je náklad spúšťaný dolu na miesta, odkiaľ ich môže traktor dopraviť na spracovateľskú farmu. Tam sa celý ker mechanickými rezacími strojmi najskôr nareže na malé kúsky. Tie sa potom namáčajú , fermentujú a sušia v peci. Fermentácia trvá od 24 do 36 hodín, mení sa pri nej farba produktu zo zelenej na tmavo hnedú a rozvíja sa jeho medová aróma. Nakoniec sa honeybush pre lepší výsledný vzhľad suší na slnku a to väčšinou 1 až 2 dni v závislosti na počasí.

Liečivé účinky rastliny Honeybush

Záznamy o liečivých vlastnostiach medového kra sa datujú do r. 1830. Miestnym obyvateľom pomáhal predovšetkým pri nachladnutí a chrípke, zápaloch horných dýchacích ciest a deťom pri nechutenstve. Má veľké množstvo cenných minerálnych látok, antioxidantov a stopových prvkov. Pôsobí proti vírusom, baktériám a plesňam. Pomáha pri predchádzaní civilizačných chorôb ako sú nádorové ochorenia a kardiovaskulárne choroby, znižuje hladinu cukru a cholesterolu, zlepšuje trávenie, reguluje menštruačný cyklus, znižuje riziko ochorenia na osteoporózu, ukľudňuje nervovú sústavu, pri vonkajšom použití pomáha odstraňovať ekzémy a vyrážky. Má mierne močopudný účinok. Naviac neobsahuje skoro žiadny kofeín a triesloviny, preto je vhodný pre deti. Čo je však najlepšie – pri všetkých svojich účinkoch naviac ešte aj výborne chutí. Pretože má príjemnú nasládlu chuť, nemusí sa sladiť.

Príprava

Jednu lyžičku čaju na cca 3 dl zalejeme vriacou vodou a necháme 5 minút vylúhovať. Môžeme ho piť denne. Vhodná je aj kombinácia s rooibosom, kedy sa účinky oboch afrických čajov vhodne dopĺňajú.

Z našej ponuky:

Honeybush – lahodný čistý honeybush bez aróm

Honeybush Magic - honeybush, kvet nechtíka a nevädze poľnej, hrozienka, aróma


 

LAPACHO
Legendárny čaj Inkov

Súčasná svetová medicína čoraz viac obracia svoju pozornosť na bohatstvo tropických dažďových pralesov. K takýmto znovuobjaveným liečivým stromom patrí i legendárny strom Inkov Lapacho /lapačo/. Podľa starých záznamov sa kôrou zo stomu Lapacho liečili i starí vládcovia Inkov dávno pred príchodom Španielov na územie Nového Sveta. Fantastická liečivá drevina rastie predovšetkým v hustých amazonských pralesoch Brazílie a teplých horských oblastiach Južnej Ameriky, najmä v Argentíne, Paraguaji a Bolívii. Ide o veľmi zaujímavý a zároveň aj krásne kvitnúci strom. Tabubeia impetiginosa dorastá do výšky 30 m, dožíva sa až 700 rokov a má nezvyčajne tvrdé drevo. Na liečebné využitie sa používa vnútorná strana jeho kôry.

Kôra Lapacha je Európanom známa už z dôb Vikingov, ktorý ju na svojich cestách menili za drahé kamene a tak dopravili tento zázrak až na starý kontinent. Používala sa aj v Rusku, kde už v r. 1800 ruské chemici vyrábali zubnú pastu s výťažkami z Lapacha s preukázateľným efektom na prevenciu kazivosti chrupu.

Zloženie a liečivé účinky Lapacha

Lapacho obsahuje široké spektrum látok, ktoré dokážu výrazne posilniť obranyschopnosť organizmu a účinne pomáhajú pri celom spektre ochorení. I tých najvážnejších. . Už v roku 1864 E. Paterno izoloval a identifikoval účinnú látku lapachol. Práve táto zložka preukazuje vysokú biologickú aktivitu pri liečbe nádorov.


Liečivý kyslík a krv

Kambium tohto úžasného stromu viaže v sebe mnoho kyslíka, ktorý pomáha liečiť vírusy, baktérie, huby, plesne i prvoky, vyskytujúce sa v organizme človeka a zároveň podporuje aj tvorbu červených krviniek, pretože obsahuje veľa železa. Dobrá krvotvorba a transport kyslíka v organizme je jednou z podmienok nášho zdravia. Lapacho zvyšuje obsah hemoglobínu v krvinkách a aj ich počet, čím zvyšuje kapacitu krvi potrebnú na prenos kyslíka. Kôra Lapacha obsahuje veľa železa, ktoré dokáže tento strom odovzdať ľudskej krvi.


V boji proti rakovine

Lapacho sa používa pri liečbe cukrovky, pretože brzdí príjem glukózy v črevách človeka a zároveň podporuje využitie dlhých reťazcov uhľohydrátov a tukov v organizme, čím sa podieľa aj na redukcii telesnej hmotnosti a strate pocitu hladu. Očisťuje pečeň, odvádza z tela jedy a toxické látky, posiľňuje organizmus, brzdí rast nádorov a pôsobí proti leukémii, pretože výrazne podporuje tvorbu červených krviniek v kostnej dreni a považuje sa za stimulátora krvi.

Silný antioxidant

Lapacho je veľmi silným antioxidantom a zabraňuje tvorbe a výskytu voľných radikálov. Mierni bolesti hlavy, nervozitu. Nezanedbateľný je aj jeho vplyv na kožné problémy. Lieči rôzne zápaly, ekzémy, psoriázu, rany i hnisavé lôžka. Pôsobí protizápalovo a pomáha regenerácii ciev i liečbe kŕčových žíl. Odporúčame pravidelne si prikladať teplé obklady z čaju Lapacho na postihnuté miesta, prípadne si dopriať liečivé kúpele. Obklady si pripravíme ako nálev, len na 3 dl vody použijeme 2 kopcovité lyžičky čaju, prípadne prikladáme aj vylúhovanú kôru, zabalenú v čistej gáze. Vedľajšie účinky neboli dodnes preukázané.


Príprava Lapacha:

Čaj Lapacho odporúčame piť v 4 až 6 týždňových liečebno-očistných kúrach. Jednu kopcovitú lyžičku čaju povaríme v 3 dl vody 5-10 minút a potom ešte asi 10-15 minút necháme lúhovať, aby prešli do roztoku všetky účinné látky. Pre terapeutické účely čaj pijeme teplý, najlepšie nesladený. Doprajeme si 3 šálky denne medzi jedlom. Pre chuť a potešenie sa dajú z čaju Lapacho pripraviť aj veľmi zaujímavé recepty pridaním medu, ovocia, orieškov, korenín. Kúra sa môže po mesiaci zopakovať. Preventívne stačí 1 šálka denne.

Z našej ponuky:

Lapacho Matto Grosso– čistá nasekaná kôra Lapacha

Lapacho Black currant – Lapacho, aróma čiernej ríbezle.

Lapacho Orange – Lapacho, kúsky pomarančovej a citrónovej kôry, aróma.

Lapacho Exotic - Lapacho, kúsky jahody, ananás, list ostružiny, aróma.

 

CATUABA
Tento čaj pochádza podobne ako lapacho, z kôry stromu rastúceho v dažďovom pralese.
V Brazílii je po stáročia známy pre svoj osviežujúci účinok

Liečivé účinky Catuaby:

Upokojuje činnosť ľudských orgánov a nervov, posilňuje potenciu, pôsobí ako afrodiziakum a má celkovo pozitívny vplyv na činnosť pohlavných orgánov. Z Brazílie tiež pochádza príslovie: "Pokiaľ muž počne dieťa do šesťdesiatich rokov, je to jeho zásluha. Pokiaľ sa stane otcom ešte po šesťdesiatke, môže za to catuaba.

Z našej ponuky:

Catuaba - nasekaná kôra stromu, bez arómy.

Catuaba Delicates- Catuaba, kôra pomaranča, marhuľa, aróma..


Príprava Catuaby:

Lapacho a catuaba sa často kombinujú - blahodárne účinky sa potom sčítavajú. Tiež príprava čaju catuaba je podobná: Do jedného litra vriacej vody nasypte 3-4 čajové lyžičky, nechajte 5 minút povariť a ďalších 15 minút vylúhovať. Po precedení je catuaba hotová.


 

GINKO DVOJLALOČNÉ
Významný stimulátor pamäti

Ginko dvojlaločné sa pokladá za najpôvodnejší druh stromu na Zemi. Na tejto planéte rastie už 100 miliónov rokov, od doby druhohôr. Domovom ginka je Čína a Japonsko, kde ho ako posvätný strom vysádzali pred chrámami. Pre svoju zvláštnosť sa v Európe sadil ako exotický dekoratívny strom v parkoch a záhradách, aj u nás ho nájdeme len na takých miestach. Napriek svojim krásnym dvojlaločným listom patrí ginko k ihličnatým stromom.

Liečivé účinky ginka

Ako liečivá rastlina je ginko známe len v novších časoch, ale jeho výnimočné zdravotné účinky popísali Číňania vo svojom herbári Pen Tsao Ching už pred 2800 rokmi. Dvojlaločné listy ginka sa podobajú na srdce alebo pľúca a podľa tradičnej čínskej medicíny majú na tieto orgány blahodarný vplyv.

Považuje sa za liek 3. tisícročia. Listy obsahujú mimoriadne cenné látky, ktoré ovplyvňujú priestupnosť stien krvných vlásočníc, čím priaznivo ovplyvňujú krvný obeh. Rozširuje cievy a urýchľuje prietok krvi, čo sa najviac prejavuje v oblasti mozgu. Zlepšuje cirkuláciu a okysličovanie krvi, zvlášť v tenších, hlbšie ležiacich cievach a kapilárach. Pre svoje dobré liečivé vlastnosti slúži ako prevencia kôrnatenia tepien, zvlášť u starších ľudí. Odstraňuje nepríjemný pocit chladu nôh a rúk spôsobený nedostatočným prekrvením končatín. Pomáha pri diabetických poškodeniach ciev a predchádza odumieraniu tkanív spôsobenému ich nedostatočnou výživou.

Slúži ako prevencia infarktu myokardu a mozgových príhod, pomáha odstraňovať následky po infarkte a mŕtvici. Pomáha pri cievnych bolestiach hlavy, migrénach, pri náhlej hluchote a šumení v ušiach. Pozitívne účinky sa prejavili pri liečbe Parkinsonovej a Alzhaimerovej choroby. Pomáha na alergie a astmu. Tlmí výtoky, gynekologické ochorenia a časté močenie. Tlmí aktivitu stafylokokov, streptokokov, koliformných baktérií a plesní. Posilňuje imunitu. Udržuje duševné schopnosti starších ľudí a psychickú sviežosť. Zlepšuje pamäť, zvyšuje koncentráciu.

Listy ginka nemajú žiadne nepriaznivé účinky, takže ani užívanie extraktov v obvyklých dávkach nie je pre organizmus škodlivé.

Príprava:

Vriacou vodou zalejeme ginko v pomere 1,5 dl na jednu čajovú lyžičku. Ak čaj lúhujeme v čajníku, tak pridáme 1 lyžičku čaju naviac. Necháme 5 – 8 minút vylúhovať, potom precedíme.

Z našej ponuky vyberáme:

Ginko Biloba – listy Ginka dvojlaločného
Ginko Green – Japan Bancha, ginko listy, kúsky papáje, kúsky višní, aróma.
Ginko Sencha – Zelený čaj Sencha, ginko listy, ružové korenie, kúsky jahôd, aróma.
Ginko Rooibos – Rooibos, ginko listy, kúsky papáje, slnečnicové listy, kúsky zázvoru, kvety slezu, aróma.
Ginko Čaj filozofov – listy ginka, listy lieskového orechu, šípky, kúsky jablka, mäta, kvety nechtíka, slezu, slnečnice, ruže, levandule, aróma.
Pu Erh Tropic – Pu erh, ginko, citrónová tráva, ruman farbiarsky, aróma.
Omarová láska – Zelený čaj, ginko, kokos, ruman farbiarsky, brusnica, malina, aróma.

MATÉ
Zelené zlato Indiánov

Do Európy prišlo maté z Južnej Ameriky. Je to posvätná bylina Cezmína paraguajská. Hoci nejde o typický pravý čaj, zaužíval sa pre neho i tento názov – čaj Maté.

Keď pred viac než 500 rokmi pristál na brehoch Ameriky Kolumbus, zistil, že vtedy bol tento nápoj podávaný veľmi často na privítanie návštevníkov. Ale pozornosť mu začali venovať až Jezuiti, ktorí sa v Južnej Amerike usadili. Začali cezmínu pestovať a neskôr sa rozšíril jej vývoz i do Európy. Podľa archeologických nálezov bolo maté váženou bylinou už pred naším letopočtom. Indiáni mali vo zvyku vkladať si listy cezmíny do úst a prežúvať ich. Bol to aj nápoj juhoamerických kovbojov, ktorí ho večer popíjali pri ohni, aby tak nabrali silu na ďalší deň.

Cesmína paraguajská je stále zelený strom ktorý dorastá až do výšky 15 m . Zberajú sa celé konáre a listy. Pestuje sa predovšetkým v Argentíne, Brazílii, Paraguaji, Uruguaji a Chile. Listy sú oválne, s mierne zubatým okrajom, dĺžky 5-10 cm a šírky 4-5 cm. Kvitne od októbra do decembra a plody má od marca do júna.

Zloženie a účinky:

Maté má charakteristickú arómu a chuť. Na čaj sú vhodné mladé lístky zo stromu, ktoré sa s vetvičkami rozložia na zem a okolo sa zapáli oheň, ktorý spôsobí prvotné praženie. Potom sa vetvičky sušia, usušené nahádžu do jám v zemi a nahrubo rozdrvia. Potom sa ďalej drvia, odstraňujú vetvičky a ďalej sušia až nakoniec sa po niekoľkonásobnom drvení, preosievaní a miešaním dostane zelené maté. Ak sa ešte opraží, vzniká maté pražené. Pre vysoký obsah kofeínu v kombinácii s ostatnými látkami má pozvoľný a rovnomerne pôsobiaci účinok. Preto má Maté veľký význam pre domorodých obyvateľov, ktorí bez prísunu potravy vydržia dlhodobé fyzické záťaže.



Existuje veľa dôvodov prečo piť Maté. Základným dôvodom je, že Maté je chutné. Lístky obsahujú veľké množstvo kofeínu, ktorý v kombinácii s ostatnými zložkami povzbudzuje ako konzumácia kávy, alebo čaju. Okrem kofeínu obsahuje viac ako 20 aminokyselín, vitamíny B1, B2, C. Zastúpené sú minerálne látky ako magnézium, mangán, vápnik, železo, fosfor. Maté pôsobí zároveň močopudne, podporuje trávenie, napomáha pri odbúravaní tukovej vrstvy v tele. Veľa ľudí dodržiavajúcich najrôznejšie diéty v ňom objavia vhodný doplnok svojho snaženia.

Jeho najhlavnejšie účinky sú:

-zvyšuje a posilňuje imunitu, urýchľuje dobu liečby
-pomáha pri detoxikácii tela, vyplavuje škodliviny z tela
-znižuje krvný tlak, uvoľňuje periférne cievy
-ukľudňuje nervový systém, dokáže ukľudniť rozrušený organizmus
-upravuje chuť do jedla, upravuje trávenie – pomáha pri zápchach, slúži k úprave
a pravidelnosti peristaltiky
-lieči nespavosť, podstatne zlepšuje spánok
-spomaľuje starnutie
-znižuje telesnú teplotu
-upravuje hladinu cukru v tele a hladinu cholesterolu v krvi
-znižuje príznaky alergických reakcií – senná nádcha
-posilňuje ako myseľ tak i telo, zlepšuje pamäť a rýchlejšie myslenie, spôsobuje vyššiu aktivitu,
lepší výkon
-je veľký prírodný zdroj živín – vitamíny, minerály, cholín, inozitol, antioxidant, aminokyseliny
-zabraňuje vytváraniu kyseliny mliečnej a tým únave, pomáha pri strese a záťaži

Príprava :


K tradičnej príprave čaju maté potrebujete kalabasu (nádoba z určitého druhu tekvice) a bombillu (kovová slamka, ktorá ma na konci sitko). Pred prvým použitím treba kalabasu vypláchnuť a vysušiť. Potom naplňte kalabasu do 2/3 čajom maté . Nádobku nakloňte tak, aby sa zosypali na jednu stranu všetky lístky a do prázdného priestoru nalejte studenú vodu, len toľko, aby sa lístky do nej ponorili. Nechajte chvíľku pôsobiť a potom jemne ponorte bombillu, zalejte horúcou vodou 80 - 90°C (nie vriacou) až po okraj kalabasy a môžete piť. Čaj nemiešajte, aby ste neupchali dierky v bombille. Prvý nálev je veľmi silný, môžete pridať horúcu vodu i viackrát a tým si čaj zjemniť. Prípadne prvý nálev vyliať a piť až ten ďaľší.


Maté môžete pripraviť aj klasickým spôsobom, zaliatím 1 - 2 čajových lyžičiek čaju, horúcou vodou 1l objemu asi 5 - 10 zarovnaných čaj. lyžičiek (alebo 2 – 5 polievkových .lyžíc) čaju a nechať 5-10minút vylúhovať. Na



1l objemu asi 5 - 10 zarovnaných čaj. lyžičiek (alebo 2 – 5 polievkových lyžíc) čaju.

Čaj sa často pripravuje aj ako studený nápoj tzv. Tereré , alebo " Slnečný čaj". Na jeho prípravu dajte 1/2 šálky sypaného maté do veľkého džbánu, zalejte studenou vodou a nechajte na slnku asi 1 hodinu stáť. Potom preceďte a podávajte s ľadom, prípadne ochutené s ovocím, korením a pod. Môžete si vytvoriť vlastnú kombináciu.

Z našej ponuky:

Mate green – čisté maté bez príchute a aróm

Mate dream - maté, kúsky čerešne a jahody, kvet bodliaka, aróma

Mate flower garden - maté, čierna baza, kvety ruže a nevädze, aróma

Mate lemon - maté, citrónová tráva, aróma

Mate so žen-šeňom - maté, pomarančová kôra, kúsky marhule, žen-šeň, aróma

Mate roasted - pražené maté obsahuje veľké množstvo minerálov, vitamínov a antioxidantov. Má výrazné stimulačné vlastnosti. Nálev má zeleno-hnedú farbu a miernu dymovú vôňu. Chuť je silná, ľahko zvieravá a dlhotrvajúca. Neodporúča sa vypiť denne viac ako 5 šálok.


 

VILCACORA

Prírodný liek z pralesov Amazónie

Jedným z najcennejších darov „prírodnej lekárne” je rastlina Uncaria tormentosa. Táto rastlina, označovaná ako posvätná rastlina Inkov, či kráľovná amazonských liečivých rastlín je známa aj pod názvom Uňa de gato, čiže mačací pazúr. Pomenovanie mačací pazúr vzniklo vďaka tŕňom, ktoré vyrastajú spod stoniek listov a ktoré umožňujú liane dostať sa čo najvyššie za svetlom. Vyrastá až do výšky 30 metrov. Jej výhonky rastú pomaly. Do konečnej výšky dorastú asi 10 – 15 rokov. Vilcacora je lianovitá rastlina pochádzajúca z dažďových pralesov Peru na horských stráňach a to prevažne vo výške 800 až 2400 metrov. Zo 60 druhov vilcacory je len jediný, Uncaria tormentosa, ktorý je unikátny svojimi liečivými vlastnosťami.Záujem o túto tradičnú indiánsku liečivú rastlinu bol okrem iného vyvolaný aj zistením, že u amazonských indiánskych kmeňov, ktoré často užívajú vilcacoru, temer nepoznajú čo je to choroba. U týchto kmeňov nezistili prakticky žiadny výskyt nádorových ochorení, rakoviny. Domorodí obyvatelia amazonského pralesa užívajú vilcacoru už po dlhé stáročia pri liečbe širokého spektra zdravotných problémov, týkajúcich sa najmä tráviaceho traktu a imunitného systému.

 

Liečivé účinky

Najviac liečivých látok je obsiahnutých v koreni a vo vnútornej kôre (lyku) vilcacory. K príprave liečivých prípravkov sa však zbiera iba lyko, aby nedošlo k poškodeniu koreňov a tým aby sa zabezpečilo ďalšie množenie sa rastliny. Vilcacora obsahuje alkaloid izopteropodín, ktorý má až magickú silu účinnosti pri posilnení imunitného systému. Čím je imunitný systém človeka silnejší, o to je odolnejší voči rôznym ochoreniam. Na základe chemických rozborov Vilcacory sa predpokladá, že za svoje vynikajúce liečivé účinky vďačí najmä alkaloidom (z ktorých 6 je pomerne zriedkavých), fytopreparátom, polyfenolom, aminoglykozidom, terpénom atď. Čo je však veľmi dôležité a potvrdilo to viacero renomovaných laboratórií je, že peruánska Vilcacora neobsahuje žiadne jedovaté látky, nemá žiadne negatívne vedľajšie účinky. Alkaloid rynkofin má vplyv na zrážanlivosť krvných dostičiek, zabraňuje tvorbe krvných zrazenín (trombov), čo do veľkej miery znižuje riziko náhlej mozgovej príhody, infarktu srdcového svalu, upchatiu žíl dolných končatín a pod. Je účinný takisto pri rôznych zápalových procesoch v organizme, vredy žalúdočné, dvanástorníkové, vírové ochorenia, herpesy, astma a pod.

 

Zvesti o úspešnom použití liečivých prípravkov z vilcacory sa pred niekoľkými desaťročiami postupne začali dostávať z Peru do celého sveta. Veľkú zásluhu na tom mal aj páter Szeliga, poľský misionár. V dnešnej dobe sa výskumu liečebných účinkov prípravkov z Vilcacory venuje množstvo vedeckých a lekárskych centier v mnohých krajinách sveta okrem Peru aj v Rakúsku, Poľsku, Nemecku, Anglicku, Maďarsku, Taliansku a Švajčiarsku. O veľkom záujme odbornej verejnosti o Vilcacoru svedčí okrem iného aj skutočnosť, že v roku 1994 sa v Ženeve pod záštitou Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) konala medzinárodná konferencia venovaná výlučne tejto rastline. Účastníci konferencie konštatovali, že od objavenia chinínu žiadna iná rastlina z Južnej Ameriky nevyvolala toľko pozornosti a záujmu odborníkov zo sveta vedy.

Vilcacora sa odporúča hlavne pri ťažkostiach:

- žalúdočné a dvanástorníkové vredy
- zápalových ochoreniach čriev ako sú napr. Crohnova choroba, ulcerózna coilitída
- časté ochorenia horných dýchacích ciest
- astma bronchiálna
- ochorenia srdcovo-cievneho systému
- vysoký krvný tlak
- kožné výsevy, svrbivosť kože, aknózna pleť
- posilnenie imunitného systému
- rakovinové ochorenia

Kontraindikácie

 

 

Prípravky z Vilcacory by nemali užívať ľudia, ktorí absolvovali alebo sú kandidátmi transplantácie orgánov, /vrátane transplantácie kostnej drene/, deti do 3 rokov, kojace matky, tehotné ženy, ďalej hemofylici a ľudia užívajúci inzulín alebo inú hormonálnu liečbu. V týchto prípadoch je nutné užívanie Vilcacory konzultovať s lekárom.

Z našej ponuky:

Vilcacora tea – nasekaná lianovitá rastlina

 

PERUÁNSKE  ČAJE

 – Zelené zlato z Amazónie

 

 

ACHIOTE

 

 

 

Achiote je hojne plodiaci ker alebo strom dosahujúci výšku 5-10 metrov. Ostne sú obrastené červeno-oranžovými srdcovými vačkami ktoré na konci vetvičiek ukrývajú približne 50 semien. Listy sa používajú na liečbu kožných problémov, pečeňových chorôb a žltačky. Účinné sú tiež pri tráviacich problémoch. Uľahčuje vykašlávanie, používa sa pri prekyselení žalúdku a iných žalúdočných problémoch. Populárny peruánsky recept je cca 5g sušených listov variť 10 minút v 1 litry vody. Trikrát denne po jedle sa podáva šálka tohto teplého alebo studeného nápoja, ktorý slúži ako liek na problémy s prostatou a vnútorné zápaly, pri vysokom krvnom tlaku , pri vysokom cholesterole, zápale močového mechúra, pri obezite, nedostatočnej funkcii obličiek a na zlepšenie vylučovania kyseliny močovej. Tento odvar sa tiež doporučuje ako vaginálne antiseptikum a podpora hojenia, je doporučované omývať sa ním pri kožných infekciách. Vyššie dávky môžu pôsobiť veľmi močopudne. Nedoporučuje sa piť ho diabetikom a tehotným ženám.

 

 

 

Príprava: cca 5 gramov zmesi /3 čajové lyžičky/ namočiť do litra studenej vody, potom povariť 10 minút, nechať postát 5 minút a popíjat 3x denne 1 šálku.

 

 

 

Nový blok - dvojklikom tu zahájite úpravu bloku...

Nový blok - dvojklikom tu zahájite úpravu bloku...

Nový blok - dvojklikom tu zahájite úpravu bloku...

Nový blok - dvojklikom tu zahájite úpravu bloku...

Nový blok - dvojklikom tu zahájite úpravu bloku...

Nový blok - dvojklikom tu zahájite úpravu bloku...