Čaje pravé
BIELY ČAJ
Biele čajové nápoje White tea sú pripravované zo sušených vrcholových /terminálnych/, ešte dostatočne nerozvinutých čajových lístkov, husto pokrytých chĺpkami, ktoré si udržujú svoju charakteristickú striebornú farbu. Tieto lístočky sa sušia okamžite po zbere vystavením priamym slnečným lúčom, respektíve sa sušia na ohni. Nie sú zvinuté a neprechádzajú žiadnym mechanickým spracovaní. Na trhu sú označované ako „Flowery Pekoe“ – vrchlové, kvetové fleše, ale niekedy i ako čajovníkové kvety. Biele čajovníkové listy sa používajú k vylepšeniu čiernych druhov. Pridávajú sa v množstve okolo 3 až 4 % a patrí medzi delikatesy v konzumácii z nich pripravených čajových nápojov. Na trhu predstavujú veľmi cenné obchodné druhy a pestujú sa hlavne v čínskej oblasti Fu-ťien. Pripravené nápoje z takýchto listov sa najviac podobajú čerstvým prírodným čajovým nápojom, lístočky majú zachované všetky vlastnosti a obsah chemických látok.
Zloženie a účinky
Čaj je vo všeobecnosti považovaný za liečivý nápoj. Pomáha pri srdcovo-cievnych ochoreniach, má antioxidačné účinky a jeho pravidelné pitie predlžuje život. Biely čaj však má aj antibakteriálne účinky a pomáha predchádzať vírusovým ochoreniam. V dávnych dobách bol určený výlučne iba pre čínskych cisárov a cisársky dvor. Bol žiadaný cisármi hlavne pre jeho revitalizačné účinky. A čo bolo dobré pre cisára, malo by byť dobré aj pre vás. Čínske porekadlo hovorí: „Radšej byť zbavený tri dni jedla ako jeden deň čaju.“ Ten, kto sa drží práve tohto porekadla, môže zvíťaziť nad mnohými ochoreniami a tešiť sa z dlhého a pokojného života.
Príprava bieleho čaju:
Dávkovanie: 2-3 gramy, asi čajová lyžička .Zalejeme prevarenou vodou, korú sme nechali 5-7 minút vychladiť na 80 stupňov a necháme 3 –5 minúty vylúhovať.
Z našej ponuky:
China Pai Mu Tan White Tea - Klasický celistvolistý biely čaj, produkovaný v juhovýchodnej pobrežnej provincii Fu-ťien v Číne, pripravený z nerozvinutých sušených pupencov bielo striebristej farby s chĺpkami. Tieto vrcholové fleše sa sušia a označujú sa Flowery Pekoe. Vôňa sypanélo listu je sladkasto drevitá až oriešková. Je to veľmi jemný, hladký, aromatický, mierne povzbudzujúci čaj na celodenné a večerné popíjanie.
Ružový čas – Zloženie: China Pai Mu Tan White Tea, lupienky ruže, kvety nevädze, aróma.
ZELENÝ ČAJ
Všetky čaje pochádzajú z rovnakej dreviny – Camelia Sinensis. Divoko rastúce stromy čajovníka sa objavili v Indii ale po prvý raz sa začali pestovať v Číne. Počas storočí sa čaj liečebne používal a stále sa používa v tradičnej čínskej medicíne.
V šálke čaju vždy bol a stále je ukrytý určitý význam. Čaj sa stal zastavením v rušnom kolobehu života, spoločníkom osamelých chvíľ i priateľských posedení, osviežením tela aj duše. Je hneď po vode najrozšírenejším nápojom na Zemi a bez nadsadenia môžeme povedať, že ovplyvnil nielen životný štýl mnohých ľudí, ale i dejiny mnohých štátov.
Príbeh čaju za začal v Číne. Čaj sprevádzal Číňanov skoro od začiatku ich dejín, čínsky učenci ho pokladali za najkultivovanejší nápoj. Pre Tibeťanov sa čaj s jačím maslom stal prostriedkom k ľahšiemu prežitiu na himalájskych pláňach. V Japonsku dostalo pitie čaju samostatnú a kultivovanú podobu v podivuhodnom čajovom obrade, pri ktorom má každý úkon, každý aj najmenší pohyb presne určenú úlohu i filozofický význam. V Indii sa odohrávalo dobrodružstvo drsných mužov, ktorí sa vydávali do neznámych končín, aby vysádzali kry čajovníka. Čaj sa stal zlatonosným obchodným artiklom, kvôli čaju sa viedli vojny, vysoké clo na čaj sa stalo zámienkou na začatie americkej občianskej vojny.
Prvými Európanmi, ktorí na začiatku 17. storočia prepadli čaju, boli Holanďania, ale až anglický čaj o piatej sa stal pojmom, ktorý vstúpil do kultúrneho povedomia ľudí celého sveta.
Čaj má za sebou viac ako 3000 ročnú históriu a kultúrny vývoj. Je ospevovaný intelektuálmi a jeho blahodárne účinky na ľudský organizmus sú garantované mnohými vedeckými štúdiami. Zaháňa únavu, zvyšuje imunitu tela voči chorobám /ale aj voči znečistenému životnému prostrediu a radiácii/, funguje ako ľahké afrodiziakum, jeho pravidelné pite dokázateľne predlžuje život.
Čaj má stovky rozličných chutí a vôní, je to nápoj dokonalej harmónie a ľudského súznenia. Pekne to vyjadril jeden z najväčších súčasných čajových majstrov Sóšicu Sen XV.: „Nad miskou čaju možno dosiahnuť skutočný mier a mierumilovnosť, ktorá z misky čaju vyžaruje.
Liečivé účinky zeleného čaju – prírodný liečivý prostriedok
Zelený čaj sa vyrába tak, že čerstvo nazbierané lístky sa okamžite prudko sušia /väčšinou v Číne/ alebo zaparujú horúcou parou /v Japonsku/. Toto zabraňuje fermentácii, inaktivuje nežiadúce enzýmy a zároveň zachováva zdraviu prospešné antioxidanty. Tieto antioxidanty, nazývané polyfenoly, sú základom liečivých účinkov zeleného čaju. Až potom nasleduje zviňovanie. Čaj vyluhovaný z takto ošetrených listov má svetlo zelenú alebo žltozelenú farbu, pretože chlorofyl a triesloviny v listoch sa nezmenili. Zelený čaj má veľmi jemnú vôňu a chuť, ktorá sa možno niekomu môže zdať nahorklá.
Súčasné štúdie poukazujú na to, že zelený čaj môže:
-pomáhať prevencii rakovinových ochorení,
-upravovať vysoký krvný tlak, znižovať cholesterol a hladinu cukru v krvi,
-spomaľovať procesy starnutia, uvoľňovať toxické látky z tela,
-uchovávať zdravú pleť.
-je prevenciou tvorby zubného kazu a chráni nás pred vírusmi. Zabraňuje infekcii, posilňuje cievy.
-je prirodzeným diuretikom.
-osviežuje telo a zbavuje ho únavy a napätia. Teín v čaji podporuje činnosť centrálnej nervovej sústavy.
-neutralizuje škodlivé vplyvy žiarenia. Ľudia, ktorí trávia veľa času pred obrazovkou, by ho mali piť pravidelne.
Spektrum pozitívnych účinkov zeleného čaju na zdravie človeka sa rozširuje každým ďalším medicínskym výskumom.
Príprava zeleného čaju:
Priveďte vodu do varu a potom ju ochlaďte na cca 60-80°C. Touto vodou zalejte zelený čaj v pomere 1,5 dl na jednu čajovú lyžičku. Nechajte 2-3 minúty vylúhovať.
Z našej ponuky vyberáme:
Dračia studňa – čaj je známy svojimi plochými listami. Má jemnú arómu, nálev žltej farby s nasladlou chuťou.
Gunpowder Temple of Heaven – čajové lístky sú zvinuté do guľôčky „strelného prachu“. Čaj má svetlý nálev, je veľmi povzbudzujúci
Japan Bancha – Väčšie lístky ako má Sencha, farba tmavozelená, nálev svetlozelený.
China Jasmin – Zelený čaj s kvetom a arómou jasmínového kvetu.
Deep Forest – Lahodná šálka ochutená plodmi lesa. Zloženie: zelený čaj, kvet nevädze poľnej, čierna baza, malina, aróma.
Karamel - smotana – Zloženie: zelený čaj, karamelové kúsky, aróma.
2+1 pre vitalitu – Zloženie: zelený čaj, zelený rooibos, žen-šeň, kúsky citróna, papája, kvet jasmínu, pomarančová kôra, aróma
OOLONG
polofermentovaný alebo oolong čaj
Polofermentované, resp. stredne fermentované čajové listy sú výrobný druhom, ktorý je označovaný v obchodnom styku ako oolong. Vyrába sa podobným spôsobom ako zelené lístky, len s tým rozdielom, že sa podporuje nedokonalá, čiastočná fermentácia a hlavný proces sušenia sa uskutočňuje v tieni. Čajové listy sa ihneď po zbere nechajú prudko zvädnúť na priamom slnku. Potom nasleduje ručné zviňovanie listov a krátky fermentačný proces, ktorý je zastavený následným tepelným ošetrením. Listy sú nakoniec dosušené v špeciálnych bambusových košoch. Výroba oolong čajovníkových listov je sústredená hlavne v oblastiach Číny, Japonska, južnej Indie, Bangládeša, Vietnamu, Tchai-wanu a Jávy. Bohatý obsah silíc dáva týmto výrobkom povzbudzujúce účinky. Výluh vyniká intenzívnou vôňou, osviežujúcou chuťou a má typickú žltozelenú farbu. Pri najkvalitnejších druhoch zelená farba prechádza do medeného odtieňa.
Liečivé účinky oolong čaju
Pravidelnému pitiu oolongu sa pripisujú mnohé priaznivé zdravotné účinky. Oolong obsahuje mnoho antioxidantov, je prírodným dodávateľom vitamínov B2, C a E, saponinu, selénu a zinku. Pripisujú sa mu preto aj ochranné účinky pred rakovinou. Znižuje hladinu tuku a cukru v krvi, ovplyvňuje obsah tukov v tkanive /pomáha pri znižovaní hmotnosti/. Pravidelné popíjanie chráni a posilňujem činnosť srdca, obehový, tráviaci a imunitný systém.
Z našej ponuky vyberáme:
China Oolong - Polofermentovaný, ľahko aromatizovaný Oolong čaj s červeno-zlatou šálkou a nepravidelným, vlnitým listom.
Darjeeling Oolong - Nádherne ľahký a aromatizovaný. Jemne ovocná črta s typickým oolong charakterom a svetlou, voňavou šálkou.
Príprava čaju Oolong
Príprava: 1 čajovú lyžičku zalejeme 2 dcl vriacej vody a necháme okolo 2 – 3 min. lúhovať.
Správny Oolong je veľmi aromatický a má žiarivú farbu. Nemá horkú a zvieravú chuť čiernych čajov - milovníci čajov o ňom tvrdia že nie je vôbec výstredný.
ČIERNY ČAJ
Tradičný európsky nápoj
Čaj je nápoj, ktorý nás sprevádza každodenný životom a mnohým ľuďom sa zdá všedný a obyčajný. Svoju úlohy zohráva aj to, že mnohí z nás ochutnali len niekoľko málo druhov čaju a to väčšinou sáčkovaného. Pokiaľ budeme piť čaj skutočne dobrý a kvalitný, môže nám tento nápoj pomôcť získať stratenú rovnováhu, čeliť rôznym stresom a problémom. Povzbudí nás, dodá nám energiu a chuť do života, posilní naše sebavedomie. Často si možno ani neuvedomujeme akú dôležitú úlohu v našom živote zohráva. Nebolo tomu tak ale vždy. Čaj sa v Európe objavil len pred niekoľkými sto rokmi ale usadil sa u nás dosť rýchlo a stal sa súčasťou našeho životného štýlu.
Až do polovice 17. storočia sa v kolíske čaju, Číne, pripravoval výhradne čaj zelený. Pôvodne lisované čajové tehličky zostávali čerstvé dlhú dobu a putovali ako platidlo do vzdialených miest vo svete. Za dynastie Ming sa však prestali naparené a usušené lístky čaju lisovať a čaj tak dlhou prepravou do Európy strácal na kvalite. To spolu s rastúcim dopytom po čaji viedlo výrobcov k hľadaniu spôsobu ako najlepšie uchovať čajové lístky. Zistili, že najlepšou metódou konzervácie je fermentácia čajových lístkov, pri ktorých získali medenú farbu, a následne zastavenie tohto prirodzeného rozkladacieho procesu prudkým sušením v peci. A tak, napriek tomu, že prvý čaj, ktorí Holanďania doviezli do Európy bol zelený, si Európania obľúbili čaj čierny. Stal sa súčasťou spoločenských rituálov i predmetom politických a hospodárskych nezhôd. V priebehu 18. storočia sa stal čaj najpopulárnejším nápojom v Británii. Spôsoby spracovania a druhy čierneho čaju sa od seba v závislosti od oblasti značne líšia. Základná fáza výroby čierneho čaju však zostáva rovnaká. Po zbere a zvädnutí čajových lístkov nastáva ich rolovanie, pri ktorom bunkové steny čajové listu popraskajú a uvoľňuje sa z nich bunková šťava. Iba takto je možná následná fermentácie. Fermentácia je biologická reakcia, pri ktorej dochádza k oxidácii uvoľnenej bunkovej šťavy. Mení sa farba čajových lístkov zo zelenej na medenú a uvoľňujú sa látky, ktoré významne ovplyvňujú chuťové vlastnosti čaju. Tieto látky sú rozpustné z veľkej časti iba v horúcej vode, preto čierne čaje, na rozdiel od zelených, zalievajú práve vriacou vodou. Fermentácia prebieha vo fermentačnej miestnosti pri teplote 35 – 40°C za neustáleho zvlhčovanie vzduchu. Dôležitým okamihom je správne určenie konca fermentácie. Určuje sa podľa farby čaju a jeho vône. Na správnej fermentácii veľmi závisí kvalita hotového čaju. Bezprostredne po fermentácii sa čajové lístky asi na 20 minút vystavia prúdu horúceho vzduchu v sušiacej peci. Sušením sa odparí prebytočná voda a bunková šťava zaschne na zvinutých lístkoch, ktoré stmavnú a získajú typickú čajovú vôňu. Neskôr, pri sparení lístkov v čajníku dochádza k uvoľneniu zahustenej šťavy. Vzniká tak medeno-červený, aromatický nápoj s povzbudzujúcimi a zdraviu prospešnými účinkami.
Zloženie a účinky čierneho čaju.
Čierny čaj obsahuje veľké množstvo rôznych látok, ktoré ovplyvňujú jeho chuť, vôňu, farbu a pôsobenie na ľudský organizmus. Medzi najvýznamnejšie patrí kofeín /v čaji nazývaný teín/, ktorý je v čaji zastúpený cca 4%. Ďalšou látkou sú triesloviny, ktoré robia čaju jeho typickú chuť. Z vitamínov skupiny B obsahuje čaj vo vode rozpustný vitamín B1. Pôsobí ako nervový vitamín, dôležitý hlavne pri duševnej práci. Čaj obsahuje tiež flór a niektoré ďalšie minerálne látky /napr. draslík./. Éterické oleje vytvárajú špeciálnu vôňu čaju a jeho špecifickú arómu. V čaji bolo zatiaľ objavených 23 rôznych aromatický látok. Spolu s chlorofylom prispieva k ukľudneniu nervov, pomáha pri prenose kyslíka do telesných orgánov stimulujúcich duševné činnosti a funkcie dýchacieho systému.
Príprava čierneho čaju
Účinky čierneho čaju sú odlišné podľa jeho prípravy. Ak lúhujeme čaj iba 2-3 minúty, do nálevu sa uvoľní kofeín, ktorý rovnomerne povzbudzuje činnosť mozgu, nezaťažuje srde a krvný obeh. Jeho účinok je dlhodobejší. Ak čaj lúhujeme 5 minút /dlhšie nedoporučujeme/, uvoľnia sa zároveň triesloviny, ktoré povzbudzujúci účinok kofeínu tlmia. Podporujú činnosť tráviacich orgánov, ukľudňujú žalúdok a črevá, blahodárne ovplyvňujú činnosť ciev. Niekedy sa objavuje mylná predstava, že čím čaj dlhšie lúhujeme, tým je silnejší. Ale dĺžka lúhovania so silou čaju nesúvisí. To ovplyvňuje množstvo vody a čajových lístkov. Čím menej vody a viac lístkov, tým je hotový čaj silnejší. Ak lúhujete čaj dlhšie ako 5 minút, potom horkne a tmavne, lebo sa uvoľňujú ďalšie triesloviny. Na jeho silu to však nemá vplyv.
Z našej ponuky vyberáme:
Assam CTC BOP – Assam z čajovej záhrady Hatimara. V tomto výrobnom procese je list rolovaný do malých guličiek, ktoré vydávajú veľmi silnú, tmavú šálku a veľmi ostrú vôňu.
Ceylon OP 2 ADAWATTE – Je cenený pre svoju kvalitu a typickú ceylonskú chuť. Lístky nie sú rozvinuté a sú rovnako veľké. Čas zberu je máj a jún.
English Breakfast tea – Zmes vysoko aromatizovaných ceylonských čajov, pri ktorej budete myslieť na pitie čaju v Londýne. Malé lístky majú červenkastý vzhľad. Má silne povzbudzujúci účinok.
Hawai Coctail – Zloženie: čierny čaj, kúsky ananásu, papája, hrozienka, kvet nechtíka, aróma.
Tuarég – Osviežujúci nápoj starých Tuarégov v čiernom prevedení. Zloženie: čierny čaj, aníz, kvet slamihy piesočnej, marocká mäta, aróma.
Irish cream – Zloženie: čierny čaj, kúsky čokolády, aróma
PU ERH
- slávny spalovač tukov
Pu – erh nebol pôvodne známi vo svete, ale iba v oblasti, kde sa pestoval. Vojaci si za vlády mongolského chána všimli, že si ľudia v provincii Jun-nan varia polievku, ktorej pripisujú skoro zázračné liečebné vlastnosti .Tento čaj sa najviac podobá čaju, ktorý už poznali starí Číňania pre viac ako 2000 rokmi.. Je to dosť neobvyklý druh, podstupuje totiž pri spracovaní fermentáciu až 2 krát. Vyrába sa z pomerne veľkých listov čajovníka nazývaného Qingamao s charakteristickou zemitou vôňou. Čaj Pu –erh sa pestuje v provincii Yunnan a je nazvaný podľa okresného mesta Pu-erh, kde sa kedysi tento čaj spracovával. V každej inej oblasti sú jeho rastliny ochabnuté a vädnú. Vyznačuje sa výraznou zemitou až mierne zatuchlou chuťou, výraznou arómou a tmavo hnedo-ružovou farbou.
Nazbierané čajové lístky sú zavädnuté mierne pražené a zavinované. Potom je čaj fermentovaný za pomoci baktérie Aspergillus niger. Fermentácia prebieha za vysokej vlhkosti a pravidelného obracania listov 40-50 dni, potom je sušený horúcim vzduchom /150°C/, ktorý zároveň zabíja aj baktérie. Hotový čaj môže pri konštantnej vlhkosti – 90% -„dozrievať“ aj niekoľko rokov, pričom účinnosť čaju ostáva stále rovnaká aj 60 rokov, a tvrdí sa, že s časom naberá na kvalite podobne, ako dobré víno. Je to však iba za podmienky 90% vlhkosti, ktorá umožňuje rozvoj ušľachtilej plesne, čiže je to presne opačne ako u ostatných čajov, ktoré časom degradujú. Vyrába sa ako čaj sypaný alebo lisovaný do malých misiek, resp. hniezd./TUO-CHA/.
Zloženie a účinky čaju Pu erh:
Čaj pu-erh je zvláštny tým, že ako jeden z mála čajov takmer neobsahuje kofeín, jeho obsah je asi 24x nižší, ako v ostatných čajoch, takže je vhodný aj na večerné pitie. Obsahuje množstvo minerálov, ako zinok, železo, horčík, vápnik... , množstvo stopových prvkov - hlavne selén, zinok a mangán, a tiež vitamíny. Známy je predovšetkým tým, že pomáha veľmi účinne odbúravať nadbytočný tuk a znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Práve jeho pozitívne účinky pri odbúravaní tuku preslávili tento čaj po celom svete. Niektoré štúdie ukazujú, že za 4 týždne sa dá len vďaka čaju Pu-erh zhodiť až 11 kg tuku. Výskumy v Číne ukazujú, že pri silnej nadváhe je možné zhodiť 9 kg za mesiac. Pri strednej nadváhe okolo 5,8 kg a pri ľahkej nadváhe asi 2,8 kg za mesiac. Iné štúdie dokazujú, že u ľudí vo veku 35-55r sa pri pítí tohoto čaju prejavilo trvalé chudnutie o 3-9 kg za mesiac!!! Odporúča sa piť pu-erh pred každým tučným jedlom!!! Ďaľším významným účinkom je znižovanie hladiny cholesterolu a tuku v krvi ako aj rizikových triglyceridov. Pu-erh účinne prečišťuje krv, pečeň, a tiež čistí organizmus od toxínov. Taktiež pôsobí priaznivo na tráviaci trakt, proti poruchám trávenia, podoruje činnosť žalúdka. Posobí proti arterioskleróze - kornateniu tepien, rozširuje cievy a znižuje krvný tlak. Urýchľuje (až dvojnásobne) odbúravanie alkoholu z krvi, a znižuje príznaky tzv. "opice" , ako bolesť hlavy... Japonský vedci zistili, že má tiež protirakovinné účinky, vďaka vysokému obsahu EGCG a kyseliny galovej. Čaj pu-erh má tiež vplyv na psychiku a pôsobí proti stresu a depresiám. Obklady s čaju pu-erh pôsobia omladzujúco.
Príprava a užívanie:
Čaj pu-erh sa pripravuje podobne, ako väčšina čiernych čajov. Na jednu šálku sa dáva 1 čajová lyžička, zaleje sa prevretou, nie však úplne vriacou vodou, tá by mala mať teplotu okolo 90 stupňov. Čaj je známy tým, že je možné zalievať ho až 3-4 krát. Doba lúhovania sa postupne zvyšuje. Niektoré zdroje uvádzajú lúhovanie prvého nálevu len 30 sekúnd, pri takejto krátkej dobe sa však nestihnú uvolniť z čaju všetky účinné látky preto doporučujeme lúhovať čaj pri prvom náleve 3-5 minút a postupne pri druhom a treťom resp. štvrtom náleve predlžovať dobu na 10-15 minút. Denne sa odporúčajú v priemere 3 šálky čaju pu-erh, aby sa optimálne prejavili všetky jeho pozitívne účinky.
Z našej ponuky:
Pu-erh – čierny čaj, zemitá chuť, výrazná aróma
Pu erh Sicília – Pu-erh, pomarančová kôra, kúsky citróna, aróma.
Pu erh Body fit – Pu-erh, Maté, pomaranč. kôra, kvety slnečnice a nevädze, aróma.
Pu erh Ice – Pu-erh, marocká mäta, aróma.
Pu erh Bergamot – Pu-erh, bergamotová silica.
Pu erh Power – Pu erh, maté, lapacho, slamiha piesočná, kúsky jahody a čerešne, aróma.
Pu erh Tropic – Zloženie: Pu erh, ginko, citrónová tráva, ruman farbiarsky, aróma.